• Αθανάσιος Ζαχαρίου :: Χειρουργός Ουρολόγος

Τα Νέα μας

Το 50% των Αμερικανών έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV. Τι σημαίνει αυτό;

Ο ιός HPV αποτελεί την πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια στις ΗΠΑ, με δεύτερη αυτή του ιού του έρπητα.

Όπως αναφέρθηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA, 2017), οι μισοί περίπου Αμερικανοί (45,2%), βρέθηκαν θετικοί σε τουλάχιστον 1 από τα 37 στελέχη του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV).

Το υψηλό ποσοστό ανίχνευσης του γενετικού υλικού του HPV, στην επιφάνεια του πέους προκαλεί έκπληξη. Παρόλο που το 45% του ανδρικού πληθυσμού φέρει το DNA του ιού, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι άνδρες είναι ασθενείς και ότι χρειάζονται θεραπεία. Ένας άνδρας μπορεί να συνευρεθεί με μία γυναίκα η οποία έχει τον ιό HPV και να καταλήξει να μολυνθεί με τον ιό κι εκείνος. Ωστόσο όμως, ο άνδρας μπορεί να είναι απλά φορέας του ιού και όχι να νοσήσει από αυτόν. Η "πραγματική" μόλυνση προκύπτει όταν ο ιός εισέρχεται στη βασική κυτταρική στοιβάδα.

Γι αυτούς τους λόγους, η διάγνωση της "πραγματικής" μόλυνσης από τον ιό, απαιτεί να είναι τουλάχιστον δύο διαγνωστικά τεστ θετικά στο DNA του ιού.

Αξιοσημείωτη είναι μία άλλη παρουσίαση στην AUA, όπου αναφέρεται πως ο HPV στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να καταστραφεί από τον ίδιο τον οργανισμό των ανδρών και των γυναικών. Περίπου στο 70% των περιπτώσεων ο ιός HPV καταστρέφεται από το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τον πρώτο χρόνο της μόλυνσης, ενώ στο 90% των περιπτώσεων η "κάθαρση" επέρχεται στον 2ο χρόνο.

Αυτή η θεώρηση αμφισβητείται από πολλούς ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, μέσω του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ελέγχουν τον ιό σε τέτοιο σημείο που να μην μπορεί να ανιχνευθεί από τα διαθέσιμα εμπορικά τεστ. Ο ιός μεταγενέστερα, μπορεί να μολύνει ανοσοκατεσταλμένα κύτταρα, όπως έχει γίνει και σε ασθενείς με τον ιό του HIV.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο το 5,8% των ανδρών έχουν μολυνθεί με τα υψηλού κινδύνου καρκινικά στελέχη 16 και 18. Η μόλυνση από τον ιό σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πέους (2 περιστατικά ανά 100,000 άνδρες).

Η καλύτερη στρατηγική για να αντιμετωπιστεί ο ιός HPV είναι η πρόληψη, αφού δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση μετά την ανακάλυψη της μόλυνσης.