• Αθανάσιος Ζαχαρίου :: Χειρουργός Ουρολόγος

Τα Νέα μας

ΒΑΣΕΚΤΟΜΗ:ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Η ΠΙΘΑΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

Σε μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φάνηκε οτι υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε απολίνωση των σπερματικών πόρων (βασεκτομή).

Η μελέτη περιελάμβανε 84,753 άνδρες ηλικίας 35 έως 79 χρόνων, από τους οποίους το 15% είχε υποβληθεί σε βασεκτομή. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η βασεκτομή συνδέεται με μια αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη χαμηλής επικινδυνότητας, χωρίς να υπάρχει συσχέτιση με τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Υποστηρίζουν ότι αυτή η στατιστικά σημαντική αύξηση στην εμφάνιση καρκίνου χαμηλής επικινδυνότητας ίσως να εξηγεί και τις διαφορές που παρουσιάζονται στα αποτελέσματα του δείκτη PSA.

Η βασεκτομή είναι μια σχετικά κοινή μικροεπέμβαση για τη στείρωση του άνδρα, η οποία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Με βάση τη μελέτη που προαναφέρθηκε, η ηλικία φαίνεται ότι έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Οι άνδρες που υπεβλήθησαν σε βασεκτομή σε νεαρή ηλικία, έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο, σε σχέση με τους υπόλοιπους που έκαναν τη διαδικασία σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του προστάτη εξαιτίας της βασεκτομής είναι μικρές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.